Лодка 1 5 2

Миколаївська міська рада Адміністрація Інгульського району міста Миколаєва Адміністрація Корабельного району міста Миколаєва Адміністрація Центрального району міста Миколаєва
2020-03-31

Щороку у березні відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз  — це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу, або так званою паличкою бацилою, яка довго зберігає свої властивості при висиханні, замерзанні та після обробки спиртом чи кислотою. У той же час бацила Коха, як її ще називають, гине від прямих сонячних променів, високих температур, від речовин, які містять хлор.

 

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

 

Туберкульоз протікає у відкритій та закритій формах. Заразна тільки перша. В цьому випадку у мокротинні хворого присутні бактерії, і він здатний передати паличку ще 10-15 людям. У протитуберкульозному диспансері проводять аналіз, що визначає, чи є в мокроті хворого збудники, і чи є він небезпечним для оточуючих. Діагностувати захворювання можливо і за допомогою флюорографії, рентгена або комп’ютерної томографії.

На даний час в Україні спостерігається стабілізація ситуації з поширенням туберкульозу. Водночас залишається проблема мультирезистентних форм. Пандемія коронавірусу, що накладається на високі рівні поширення туберкульозу, може мати тяжкі наслідки.

Під час пандемії коронавірусу хворі з туберкульозом входять до групи ризику. Вони вже мають ураження легеневих тканин. Для цих пацієнтів найголовніше - самоізоляція вдома.  Для медиків важливо  організовувати дистанційне лікування під контролем та безперебійне забезпечення  хворих на туберкульоз необхідними ліками.

За додатковою інформацією звертайтеся до КНП ММР "Центр соціального значущих хвороб" (вул. 3 Воєнна, 8).

Телефон для довідок: 0512-24-11-01.

 

ПОШУК НА САЙТІ

 

Адміністрація Заводського району Миколаївської міської ради @ 2024